Voor mijn websitescan TOFFER! neem ik geregeld websites onder de loep. Er zijn een aantal valkuilen die ik bijna altijd tegenkom. In deze blog deel ik ze met je, GRATIS EN VOOR NIETS, zodat jij ze voorkomt op jouw website. You lucky bastard!
1. Actief taalgebruik
Het gebruik van de werkwoorden zijn en worden + een voltooid deelwoord trekt alle energie uit je tekst. De zin wordt onnodig lang en onduidelijk. De oplossing is simpel: om een zin actief te maken, zet je het onderwerp vooraan. En houd het taalgebruik zo makkelijk mogelijk, als dat bij de doelgroep past.
Even terug naar de middelbare school, want hoe bepaal je het onderwerp van een zin ook alweer?
→ Je zoekt de handeling op en stelt vervolgens een vraag: wie of wat …? Het antwoord daarop is het onderwerp. Ik geef je een paar voorbeelden:
❌”Na het examen wordt de leerling geïnformeerd over de uitslag.”
De handeling: informeren over de uitslag. Wie wordt er geïnformeerd? De leerling.
✅”De leerling hoort de uitslag meteen na het examen.”
❌”De cadeautjes werden uitgedeeld door Sinterklaas en zijn pieten.”
De handeling: cadeautjes uitdelen. Wie deelden de cadeautjes uit? Sinterklaas en zijn pieten.
✅”Sinterklaas en zijn pieten deelden de cadeautjes uit.”
❌”Ik kijk naar je profiel en vertel wat je kunt doen om meer klanten aan te gaan trekken.”
De handeling: naar het profiel kijken en vertellen wat je kunt doen. Wie kijkt er naar het profiel en vertelt er wat je kunt doen? Ik.
✅”Ik bekijk je profiel en vertel je hoe jij meer klanten aantrekt.”
2. Je website is een doolhof
❌Bezoekers haken af wanneer ze verdwalen. Ze hebben de spanningsboog van een pantoffeldiertje op een eenwieler en willen gewoon snel vinden wat ze zoeken. Zorg daarom dat het meteen duidelijk is waar ze de informatie vinden die ze willen hebben. En let op: ze komen echt niet altijd binnen via je homepage.
✅Loods je bezoeker door je website alsof-ie door de Efteling loopt: maak ‘m enthousiast, zorg dat-ie verder wil kijken en dat-ie uiteindelijk bij je koopt. Zelfs al was-ie dat niet van plan. Dat doe je met teksten en knoppen op de juiste plekken. Ik geef je natuurlijk een voorbeeld.
Stel, je verkoopt een e-book:
Op de homepage plaats je een alinea (en als het kan een pop-up) waarin je je e-book laat zien. Met een plaatje van de cover, een opvallende kop: ‘GA JE MAANDAG ÉCHT BEGINNEN? DAT ZEI JE VORIGE WEEK OOK’, en een review van een klant die dat ook altijd deed, maar door jouw e-book een goede balans vond. Daar voeg je een knop aan toe die naar je salespagina leidt.
Je salespagina begin je wederom met een pakkende kop, zoals: ‘GEEN ALLES OF NIETS MEER, MAAR EEN GEZONDE BALANS VOOR JE LIJF ÉN HOOFD’
Daaronder een alinea waarin je het probleem van je bezoeker blootlegt:
Ieder weekend slik je de laatste hap chips weg en neem je je voor om het vanaf maandag écht anders te doen. Maar voor je het weet is het weer vrijdag en gaat er gewoon wéér een zak open. En leeg. Dat terwijl je in de tussenliggende dagen juist zo streng voor jezelf was. Al dat harde werk voor niets. En maakt het je echt gelukkig?
En hé, je sluit de alinea af met een oplossing:
In dit e-book leer je in vijf stappen hoe jij een gezonde, langdurige levensstijl opbouwt en een balans vindt tussen dat strenge regime en je drang naar suiker.
Gooi er een lekkere opsomming in met voordelen van je e-book:
- Je ervaart veel meer rust
- Je denkt niet meer in ‘verboden’ of ‘slecht’ eten
- Je zit lekkerder in je vel
- (Verzin wat leuks)
Social proof: voeg vervolgens een paar reviews van tevreden klanten toe.
En een knop waarmee je naar een bestelpagina gaat:
Start vandaag voor 49,95
<Ik wil een gezonde levensstijl.>
3. Wees concreet in je call to actions
In het verlengde van punt 2: een knop met ‘Neem contact op’ is natuurlijk hartstikke saai en motiveert totaal niet om actie te ondernemen. Veel te vrijblijvend ook. Je CTA, call to action, moet opvallen (ook qua kleur!) zodat je lezer er tijdens het scrollen meteen blijft hangen. Ze zeggen wel eens dat je je ogen tot spleetjes moet knijpen, en dat je knoppen dan goed zichtbaar moeten zijn.
❌ “Neem gerust eens contact op.”
✅ Wees concreet (en vooral LEUK) in je call to actions: “Ik wil een leven zonder stress.”
4. Verwar spreektaal niet met schrijftaal
Begrijp me niet verkeerd: het is heel belangrijk dat je schrijft zoals je bent, en zoals je praat. Maar dat laatste moet je niet letterlijk nemen. Want mondeling ben je veel uitgebreider, en gebruik je véél meer woorden in een zin, dan werkt op schrift. Ook de zinsopbouw kan heel anders zijn waardoor je ineens klinkt alsof je over je woorden struikelt.
Houd het overzichtelijk: gebruik witregels, leestekens en (sub)koppen en blijf concreet.
❌ Maar om dat te laten zien is nog makkelijker gezegd dan gedaan. En je merkt dat er allemaal vragen je blokkeren om de juiste stappen te zetten.
✅ Maar dat laten zien is makkelijker gezegd dan gedaan. Je merkt dat je blokkeert door allemaal vragen
5. Je reviews zijn veel te lang
❌Kijk, je reviews zijn goud waard. Denk maar aan jezelf: jij klikt bij Bol. (ja, zonder com!) ook eerst op de beoordelingen. Dat doen je toekomstige klanten ook. En dus plemp je je website vol met reviews. Dat is top!
✅Zorg ervoor dat je reviews overzichtelijk en bondig zijn. Lange lappen tekst leest niemand. Is die lange review wel heel waardevol? Maak de belangrijkste zinnen dan vetgedrukt. Zo weet je zeker dat díe in ieder geval gelezen worden. Grote kans dat je lezer nog blijft hangen voor de rest ook.
Verander wegklikkers in kopers
Oei, hoeveel herken jij er? Met TOFFER! krijg je een uitgebreid rapport vol eerlijke feedback en concrete tips zodat je zélf jouw webteksten optimaliseert van mwoah naar HELL YEAH! Goede copy is essentieel voor je website: het verandert wegklikkers in snoeiharde kopers. Laat je website voor jou werken (en niet andersom!) en zie hoe je omzet stijgt.
Meer weten? Lees alles over TOFFER.